Major Refurbishment At Waterloo Station Features Bespoke Architectural Metalwork

3rd July 2009

SAS International’s bespoke metal ceiling tiles, concave coffered tiles with light apertures, bulkhead panels and column casings were specified for the main concourse ticket gate refurbishment programme at Europe’s largest ticket line, and one of London’s main railway destinations – Waterloo Station.

 

The refurbishment was primarily to install new ticket gates to reduce fare evasion.  SAS International’s Project Management Team, working closely with architects and structural engineers Pell Frischmann designed, manufactured and installed the architectural metalwork finished with an Anti-Graffiti paint.

 

There were three distinct challenges that the project team had to overcome; The programme of works was challenging as there was limited ‘As Built’ information. The site had to be surveyed, designs proposed and fabrication started almost simultaneously. All work had to be completed outside the station operating time causing no disruption to members of the public.

 

SAS International managed the complex situation providing unique solutions for the modulation system, working with the previous structural design.

 

Nelson Hanna, Principal Architect at Pell Frischmann comments: “The design teams communicated very well, we had regular progress meetings to ensure all parties were aware of any recent design developments. As structural engineers, we had a real challenge to design the column cladding to be able to absorb an impact of a 3 tonne vehicle without tying any reinforcement to the existing column. The solution was to design a steel cage that consisted of 10mm inner and outer structural uprights welded to a floor plate that, in turn, was bolted to the floor slab.

 

“Careful coordination was required to ensure the frame was securely fixed and didn’t clash with all the existing or new services contained within the slab.  SAS International’s cladding system conceals all services while still allowing easy access for maintenance purposes, resulting in a clutter-free application.”

 

The bulkhead panels form closure to the front and back ceiling detail, and along with the ceiling tiles an area of approximately 950m² was covered in this extensive project.

 

Lozenge shape columns were also designed with hinged access panels for service maintenance. New columns complement the original cast iron supports in the concourse area and where the two are sited near each other provide an interesting point of contrast.

 

SAS International was the preferred choice as it could design, manufacture and install these bespoke solutions finished in anti-graffiti paint in the restricted time programme.

 

Click here to view case study.

 

Download DOC Button

File size: 0.16mb

 

Waterloo_04

 

 

Waterloo_03

 

 

Waterloo_02

new brochure

Fast Track Cover (170 x 170)
New Fast Track Interior Products Brochure: Download it now

world-class interiors

corporate (170 x 104)
Watch our corporate video or download a copy of the brochure.

find us on

Twitter30x30    Linkedin30x30    facebook30x30
  
plus-badge    youtube (30 x 30)    Pinterest30x30

career opportunites

Current career opportunities within SAS

register for updates

Please enter your email address below to register for updates